Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jesienny krem z selera z orzechami

Katarzyna Sklepik
Zupa z selera z pleśniowym serem i orzechami
Zupa z selera z pleśniowym serem i orzechami Bakalland
Seler, ser pleśniowy i orzechy to baza pysznej jesiennej zupy. Sprawdź jak łatwo ją przygotować.

Jesienią zupy nie powinny opuszczać naszego menu nawet na chwilę. Bogactwo składników użytych do przygotowania zupy sprawia, że jest ona najbardziej kompletnym i zbilansowanym z dań, które dostarcza niezbędnych wartości odżywczych. Jedząc zupę, zaspokajamy największy głód i dzięki temu jemy mniej na drugie danie, które jest zazwyczaj dużo bardziej kaloryczne.

Składniki:
1 duży seler korzeniowy
3 łodygi selera naciowego
1 średnia cebula
2 łyżki masła
3/4 l bulionu drobiowego
1/2 szklanki śmietany 30%
sól i biały pieprz do smaku
10 dag sera z niebieską pleśnią
orzechy włoskie

Przygotowanie:
Seler korzeniowy dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w niezbyt dużą kostkę. Cebulę i łodygi selera naciowego siekamy na drobno. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy oba rodzaje selera i smażymy razem kilka minut.

Tak przygotowane warzywa dodajemy do garnka z bulionem. Stopniowo dodajemy śmietanę cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut.

Następnie przy pomocy blendera miksujemy wywar, aby powstał jednolity krem. Zupę rozlewamy do talerzy. Każdą porcję posypujemy pokruszonym serem pleśniowym i orzechami włoskimi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski