Jesienią zupy nie powinny opuszczać naszego menu nawet na chwilę. Bogactwo składników użytych do przygotowania zupy sprawia, że jest ona najbardziej kompletnym i zbilansowanym z dań, które dostarcza niezbędnych wartości odżywczych. Jedząc zupę, zaspokajamy największy głód i dzięki temu jemy mniej na drugie danie, które jest zazwyczaj dużo bardziej kaloryczne.
Składniki:
1 duży seler korzeniowy
3 łodygi selera naciowego
1 średnia cebula
2 łyżki masła
3/4 l bulionu drobiowego
1/2 szklanki śmietany 30%
sól i biały pieprz do smaku
10 dag sera z niebieską pleśnią
orzechy włoskie
Przygotowanie:
Seler korzeniowy dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w niezbyt dużą kostkę. Cebulę i łodygi selera naciowego siekamy na drobno. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy oba rodzaje selera i smażymy razem kilka minut.
Tak przygotowane warzywa dodajemy do garnka z bulionem. Stopniowo dodajemy śmietanę cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut.
Następnie przy pomocy blendera miksujemy wywar, aby powstał jednolity krem. Zupę rozlewamy do talerzy. Każdą porcję posypujemy pokruszonym serem pleśniowym i orzechami włoskimi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?