Corocznie obchodzony Światowy Dzień Żywności pozwala nam przyjrzeć się aktualnym wyzwaniom związanym z dostępem do żywności. Choć produkujemy wystarczająco dużo by wykarmić osiem miliardów ludzi, na całym świecie co dziesiąta osoba wciąż idzie spać głodna. Jest to szczególnie groźne dla dzieci.
– alarmuje Polska Misja Medyczna, która prowadzi programy odżywiania terapeutycznego w Etiopii, najdotkliwiej dotkniętej problemem głodu.
Szacuje się, że nawet 783 miliony ludzi globalnie, zmaga się z niewystarczającą ilością pożywienia do zaspokojenia codziennych potrzeb.
– Głód to nie tylko brak jedzenia, to również zubożenie diety, jej niedostosowanie do rozwijającego się organizmu dziecka
– mówi Małgorzata Olasińska-Chart z Polskiej Misji Medycznej.
Jeśli dziecko zmaga się z głodem w pierwszych latach życia, pozostawi, to na nim ślad nie do wymazania. W rezultacie takie dziecko będzie bardziej podatne na choroby, ale również może mieć problemy z nauką. W przypadku dziewczynek brak niezbędnych składników odżywczych grozi problemami w czasie ciąży i porodu.
– Zanim rodziny przyprowadzają dziecko do szpitala, próbują na własną rękę poradzić sobie ze zdobyciem pożywienia. Ograniczają więc częstotliwość spożywanych posiłków czy składniki używane do ich przygotowania. Przez cały ten czas rozwój dziecka jest spowolniony, dlatego po dotarciu do szpitala często konieczne jest nie tylko przywrócenie prawidłowej wagi, ale także rehabilitacja
– tłumaczy Olasińska-Chart.
Jesteś świadkiem ciekawego wydarzenia? Skontaktuj się z nami! Wyślij informację, zdjęcia lub film na adres: [email protected]
Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?