Sposób przygotowania:
Najpierw kabaczki dokładnie myję, obieram ze skórki, oczyszczam z nasion i kroję w bardzo drobną kosteczkę, wrzucam do rondla, solę do smaku i duszę pod przykryciem na półmiękko, w niewielkiej ilości oliwy. Następnie pomidory sparzam wrzącą wodą, obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję do kabaczków wraz z połową porcji żółtego sera, utartego na tarce (duże oczka).
Zieleninę starannie płuczę, osączam, drobno siekam, wrzucam do jarzyn z serem, dokładnie mieszam. Całość przekładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem i wstawiam na kilka minut do dobrze nagrzanego piekarnika. Do pozostałego oleju dodaję mąkę i robię zasmażkę jasnozłotego koloru, rozprowadzam ją zimnym mlekiem wymieszanym z ubitymi jajkami, doprawiam solą do smaku.
Tak przygotowanym sosem zalewam kabaczki, wierzch posypuję drugą częścią tartego sera i jeszcze raz wstawiam na kilka minut do dobrze nagrzanego piekarnika. Gdy na powierzchni zrobi się rumiana skórka, wówczas kabaczki wyjmuję, posypuję drobno posiekaną zieleniną i natychmiast podaję do stołu. Kabaczki podaję ze świeżym pieczywem.
Składniki
- kabaczki w sosie jajecznym (na 4 osoby)
- 3 kabaczki (średniej wielkości)
- 100 ml oleju, 6 pomidorów
- 10 dag żółtego sera
- 2 jajka, 200 ml mleka
- 5 dag mąki pszennej
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- koper
- szczypiorek
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?