Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Klopsiki w sosie koperkowym

Kamilla Placko-Wozińska
Kamilla Placko-Wozińska
Z prostego mielonego możemy zrobić naprawdę wiele atrakcyjnych dań. U mnie w domu szczególnym powodzeniem cieszą się wszelkie wariacje na temat klopsików. Dziś więc jedna z propozycji. Klopsiki w sosie koperkowym najlepiej smakują z ziemniakami purre, ale kto woli może jeść też z ryżem czy kaszą.

Składniki

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 3 jajka
  • 2 małe cebulki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka mąki
  • pęczek koperku
  • kostka rosołowa
  • 2 łyżki śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Jajka ubijamy z solą i pieprzem, dodajemy mięso, drobno posiekaną cebulkę i bułkę tartą. Dobrze mieszamy i robimy kuleczki. Wkładamy je do wrzącego wywaru z kostki rosołowej z łyżeczką masła, gotujemy 15 minut. Pozostałe masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy mąkę i w zależności od tego ile chcemy sosu, tyle wywaru, w którym gotowaliśmy klopsiki. Dokładnie mieszamy, doprawiamy, dodajemy śmietanę. Przekładamy kuleczki, gotujemy 5 minut. Wyciągamy, dokładamy posiekany koperek. Jeśli sos jest za rzadki można dodać więcej mąki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski