Składniki
60dag polędwicy wieprzowej
6 dag masła
2 dag mąki pszennej
2 cebule
5 dag pieczarek
10 dag śmietany
pół cytryny
pół szklanki rosołu (może być z kostki rosołowej)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Polędwicę wieprzową myję, czyszczę ze zbędnego tłuszczu i błon, płuczę, kroję skośne plastry, lekko rozbijam, solę, oprószam mąką i kładę na rozgrzany tłuszcz. Obsmażam z obydwu stron i przekładam do rondla, przykrywam szczelnie. Na pozostałe masło wsypuję resztę mąki, dokładam drobno posiekaną cebulę, troszeczkę zasmażam, aby cebula nie zmieniła koloru, dodaję poszatkowane pieczarki, mieszam aż wyparuje z nich woda, podlewam śmietaną, dodaję sok z cytryny, doprawiam pieprzem, rozprowadzam rosołem, wkładam do sosu kotlety i duszę pod przykryciem 10 minut. W miarę potrzeby podlewam rosołem. Kotlety wykładam na półmisek, polewam sosem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?