Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Krokiety (gmina Rakoniewice)

Redakcja
Krokiety
Krokiety archiwum

Składniki:

  • 2 szklanki mleka,
  • 2 szklanki wody,
  • sól,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 5 łyżek oleju,
  • jajka,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Farsz:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty,
  • 10-12 dag suszonych grzybów,
  • 1 średnia cebula,
  • pieprz,
  • sól.

Sposób przygotowania:
_Ciasto: _do garnka wlać wodę, mleko, dodać jajka i sól - mieszając dodawać mąkę. Gdy ciasto będzie dobre, to dodać 5 łyżek oleju i wymieszać. Następnie należy smażyć na patelni cienkie naleśniki (bez oleju).

Farsz: grzyby umyć i moczyć przez całą noc. Następnie ugotować je w posolonej wodzie, po ugotowaniu pokroić na mniejsze kawałki. Kapustę ugotować i odsączyć z niej wodę. Na rozgrzanej patelni przez 2 minuty smażyć pokrojoną cebulę i tłuszcz. Dodać grzyby i smażyć 10 minut. Następnie grzyby dodać do kapusty, doprawić pieprzem i solą, wymieszać. Farsz nakładamy na naleśniki, zawijamy, obtaczamy w jajku i bułce. Smażymy na złoty kolor.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski