Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sałata, zarówno lodowa, masłowa, jak i rukola oraz roszponka...
fot. Yaroslav Shuraev/Pexels.com

Które produkty zawierają więcej kwasu foliowego niż sałata? Niedobór tej witaminy zwiększa ryzyko demencji i jest niebezpieczny dla płodu

Sałata

Sałata, zarówno lodowa, masłowa, jak i rukola oraz roszponka to cenne produkty spożywcze, które stanowią źródło witamin i związków mineralnych. Ich zielony kolor to zasługa chlorofilu, który jest silnym przeciwutleniaczem, czyli chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, zmniejsza stan zapalny w organizmie i spowalnia proces starzenia się komórek.

Sałata obfituje również w błonnik pokarmowy, który wspiera pracę jelit, przyspiesza metabolizm, reguluje rytm wypróżnień, łagodzi zaparcia, a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

Powszechnie uważa się, że sałata to najlepsze źródło kwasu foliowego, jednak jest to mylne przekonanie. Porcja 100 g zawiera bowiem 75 mcg tej witaminy.

Zobacz również

Marcin Nazarewicz, nowy burmistrz Jarosławia złożył uroczyste ślubowanie

NOWE
Marcin Nazarewicz, nowy burmistrz Jarosławia złożył uroczyste ślubowanie

Barwny pochód naukowców przeszedł przed pomniki Adama Mickiewicza. Z jakiej okazji?

NOWE
Barwny pochód naukowców przeszedł przed pomniki Adama Mickiewicza. Z jakiej okazji?

Polecamy

Nowe budynki UAM. Kosztowały ponad 40 milionów złotych!

Nowe budynki UAM. Kosztowały ponad 40 milionów złotych!

Bukiet ślubny w stylu boho to hit 2024. Najmodniejszy dodatek do sukni panny młodej

Bukiet ślubny w stylu boho to hit 2024. Najmodniejszy dodatek do sukni panny młodej

"Oni są potworami, jestem przerażona tym tworem". Kolejne skargi na ZTM

"Oni są potworami, jestem przerażona tym tworem". Kolejne skargi na ZTM