Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kuchnia haute cuisine. Czym jest?

Elżbieta Podolska
Dominik Brodziak to jeden z najbardziej utytułowanych polskich kucharzy
Dominik Brodziak to jeden z najbardziej utytułowanych polskich kucharzy Waldemar Wylegalski
Jest delikatne, smaczne, wilgotne. Po prostu wyborne. A sekret znakomicie przygotowanego mięsa tkwi w wolnym pieczeniu w niskich temperaturach. Do spróbowania go i innych potraw z tzw. kuchni haute cuisine namawia Dominik Brodziak, szef kuchni restauracji w Platinum Palace Residence, jeden z najbardziej utytułowanych polskich kucharzy.

James Oliver jeden z największych showmenów kulinarnych, znanych na całym świecie, twierdzi, że gęś i baranina pieczone w lekko nagrzanym piekarniku przez całą noc mają dopiero taki smak, jaki powinny mieć. Szefowie kuchni najlepszych restauracji świata też stosują tę metodę. Okazuje się, że w Poznaniu można zjeść już mięsa pieczone na bardzo wolnym ogniu.

Platinum Palace Residence to nowe miejsce na mapie kulinarnej miasta. Rezydencja i restauracja powstały zaledwie kilka miesięcy temu, ale warto tam zajrzeć z kilku powodów. Po pierwsze dlatego, że minimalistyczne wnętrza zostały stworzone dla miłośników pięknych i oryginalnych projektów.

Po drugie - i dla smakoszy najważniejsze - kuchnia jest wyborna, idąca z duchem czasu i to nie polskiego, który ma jednak trochę do nadrobienia w stosunku do Europy.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

I po trzecie, koniecznie trzeba spróbować przysmaków przygotowanych przez Dominika Brodziaka, który jest jednym z najbardziej utytułowanych szefów kuchni nie tylko w Poznaniu.

Wygrywał największe i najbardziej prestiżowe konkursy zarówno w Polsce, jak i za granicą. Jako pierwszy w historii Polski brał udział w najbardziej prestiżowym konkursie kulinarnym na świecie Bocuse d/Or Europe 2008, a niedawno, bo w styczniu tego roku był trenerem naszej reprezentacji w tym wyjątkowym konkursie.

Jego pasją, którą realizuje teraz w Platinum Palace Residence, jest kuchnia haute cuisine. To określenie odnoszące się do wynalezionej we Francji sztuki kulinarnej. Jest to kuchnia serwowana w najlepszych i największych restauracjach i hotelach na całym świecie.

Dla restauracji serwującej haute cuisine charakterystyczne jest: staranne przygotowywanie i prezentacja potraw, które przyrządzane są z najlepszych, najświeższych i często bardzo rzadkich oraz drogich składników. Podaje się duże posiłki złożone z małych, ale wysublimowanych dań. Do tego serwuje się bogaty wybór win. Oczywiście taka kuchnia nie może obejść się bez najwyższej klasy obsługi. No i cen, ale luksus kosztuje.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski