Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kukurydza pieczona

Anastazja Bezduszna
- W upalne dni, wszystko, co smażone, zamieńmy na grillowane lub gotowane. Wprowadźmy do diety warzywa, na przykład gotowaną lub zapiekaną kukurydzę, brokuły i kalafior - radzi Dorota Zdąbłarz- Mrozek, dietetyk medyczny z Instytutu FRAIS.

Składniki:

  • 4 średnie młode kolby kukurydzy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta ziół prowansalskich,
  • 100 g masła,
  • 2 m folii aluminiowej

Sposób przygotowania:
Myjemy kukurydzę i dokładnie wycieramy. Możemy pokroić ją lub zostawić całą. Mieszamy zioła prowansalskie z oliwą. Rozgniatamy czosnek i dodajemy do oliwy. Podsmażamy całość na patelni. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na folii aluminiowej rozkładamy kukurydzę i smarujemy czosnkiem z oliwą. Solimy i pieprzymy. Przykrywamy kukurydzę folią i wstawiamy do piekarnika na około 40 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski