Kulinarna podróż po krainie smaków... w szkołach

ELKA
Slow Food Convivium Wielkopolskie stworzył autorski program, który ma nauczyć dzieci w wieku od 9 do 12 lat... smakowania.

Jak twierdzą specjaliści, uczniowie znają przede wszystkim smaki coli, chipsów, hamburgerów. Innych rzeczy nie lubią, bo nie znają ich smaku.

Teraz będą mogły podczas specjalnych warsztatów organizowanych w szkołach zostać poszukiwaczami i odkrywcami różnych smaków i zapachów potraw. Podczas Warsztatów Smaku nie będą gotować, a smakować, wąchać i rozpoznawać. Dzięki tym zajęciom może choć część polubi szpinak.

- Chcemy rozbudzić ciekawość rozumienia emocji, jakie towarzyszą przy wyborze żywności - mówi Marek Gąsiorowski, lider Sloow Food Convivium Wielkopolska. - Sloow Food nie wartościuje, co jest dobre, a co złe, jeżeli chodzi o żywienie. My uczymy, co jest dobre.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie