Składniki:
(Przepis na ok. 18-20 bułek)
- 2 jajka,
- 0,5 litra mleka,
- ok. 10 dag drożdży,
- około 1 kg mąki,
- szczypta soli,
- mała szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
Do ciepłego mleka dodać drożdże i wymieszać. Połączyć z rozbitymi jajkami, szczyptą soli (ciasto wyrobić drewnianą kopystką). Dodać do gęstości mąkę i trochę cukru. Odstawić do wyrośnięcia, uformować bułeczki. Każdą bułkę podzielić na pół. Wierzch bułki wysmarować roztrzepanym białkiem, a następnie posypać makiem lub sezamem. Bułki włożyć na blachę wysypaną mąką. Gdy trochę wyrosną, włożyć do rozgrzanego do 190-200 st. C piekarnika i piec ok. 15-20 minut na złoty kolor.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?