Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Ciasto malinowa chmurka (gmina Rogoźno)

red
Kulinarna mapa Wielkopolski: Ciasto malinowa chmurka (gmina Rogoźno)
Kulinarna mapa Wielkopolski: Ciasto malinowa chmurka (gmina Rogoźno) archiwum

Składniki na kruche ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 100 g zimnego masła.

Składniki na galaretkę:

  • 0,5 kg malin lub 2 op. mrożonych malin
  • 3 galaretki malinowe,
  • 1 litr gorącej wody.

Składniki na bezę z migdałami:

  • 3 białka,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 50 g płatków migdałowych.

Składniki na masę śmietanową:

  • 0,5 l śmietany kremowej 30 proc. lub 36 proc.,
  • 1 serek mascarpone 250 g
  • 2 śmietanfiksy,
  • 1 laska wanilii lub cukier waniliowy,
  • 50 g prażonych płatków migdałowych.

Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto zagnieść i schłodzić godzinę w lodówce. Po schłodzeniu wałkować ciasto na wymiar formy wyłożonej papierem i piec 20 minut w 175 st. C. Białka ubić i dodawać po łyżce stopniowo cukier. Miksować na wysokich obrotach, aż do uzyskania połysku na bezie. Dodać mąkę, wymieszać i wyłożyć bezę na papier o wymiarach blachy np. 23 cm x 23 cm. Najlepiej obrócić formę dnem do góry i położyć na nią papier z bezą. Wtedy beza ładnie się wysuszy.

Bezę posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni Celsjusza. Piec przez godzinę, czasami godzinę i 15 minut. Po upieczeniu ostudzić. 3 galaretki rozpuść w 1 litrze gorącej wody. Po wystudzeniu dodać zimne maliny, a jeśli mamy mrożone, dodać je od razu do gorącej galaretki. Śmietanę, serek, cukier i wydrążone ziarenka laski wanilii, śmietanfix dodać do miski i miksować na średnich obrotach. Na patelni prażyć pozostałe migdały na lekko rumiany kolor. Po wystudzeniu dodać migdały do masy i wymieszać łyżką.

Złożenie ciasta:
Na kruchy spód wykładać tężejąca galaretkę z malinami. Następnie masę śmietanową wymieszaną z migdałami. Na górę ciasta delikatnie przekładać wystudzoną bezę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski