Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Cytrynowiec (gmina Rogoźno)

red
Kulinarna mapa Wielkopolski: Cytrynowiec (gmina Rogoźno)
Kulinarna mapa Wielkopolski: Cytrynowiec (gmina Rogoźno) archiwum

Składniki:

  • 750 ml mleka,
  • 2 budynie,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 1,5 kostki masła,
  • dżem z czarnej porzeczki,
  • 0,5 litra śmietanki 30 proc.,
  • skórka z cytryny

Sposób przygotowania:
750 ml mleka, odlać 50 ml i rozrobić dwa budynie. Mleko zagotować i ugotować budyń. Do gorącego budyniu wsypać 2 galaretki cytrynowe, dokładnie wymieszać i wystudzić. Utrzeć 1,5 kostki masła i po łyżce dodać budyń.

Biszkopt przekroić na pół i wyłożyć budyń. Przykryć drugim plackiem. Na to rozsmarować dżem z czarnej porzeczki i ubić ½ litra śmietanki 30 proc. Wierzch udekorować skórką otartą z cytryny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski