Składniki:
- mięso z kaczki,
- podroby z kaczki,
- 150 ml krwi kaczej (zakonserwowanej octem),
- 5 dkg suszonych śliwek,
- suszone jabłka i gruszki,
- rodzynki,
- suszony majeranek,
- 4 listki laurowe,
- 8 kulek ziela angielskiego,
- 2 l wywaru z warzyw,
- 1 łyżka mąki,
- 5 łyżeczek cukru,
- sól.
Sposób przygotowania:
Podroby i mięso zalać wywarem z warzyw. Posolić. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i suszone owoce. Gotować. Gdy podroby są miękkie, wyjąć je wraz z mięsem z rosołu. Podroby pokroić w paski. Krew rozbełtać z mąką i niewielką ilością wody. Przetrzeć przez sito. Wlać stopniowo (intensywnie mieszając) do zupy. Dodać cukier, majeranek i pokrojone podroby. Ponownie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. Podawać z makaronem lub szarymi kluchami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?