Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Czernina (gmina Wągrowiec)

KGW Ochodza
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Czernina (gmina Wągrowiec)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Czernina (gmina Wągrowiec) archiuwm

Składniki:

  • mięso z kaczki,
  • podroby z kaczki,
  • 150 ml krwi kaczej (zakonserwowanej octem),
  • 5 dkg suszonych śliwek,
  • suszone jabłka i gruszki,
  • rodzynki,
  • suszony majeranek,
  • 4 listki laurowe,
  • 8 kulek ziela angielskiego,
  • 2 l wywaru z warzyw,
  • 1 łyżka mąki,
  • 5 łyżeczek cukru,
  • sól.

Sposób przygotowania:
Podroby i mięso zalać wywarem z warzyw. Posolić. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i suszone owoce. Gotować. Gdy podroby są miękkie, wyjąć je wraz z mięsem z rosołu. Podroby pokroić w paski. Krew rozbełtać z mąką i niewielką ilością wody. Przetrzeć przez sito. Wlać stopniowo (intensywnie mieszając) do zupy. Dodać cukier, majeranek i pokrojone podroby. Ponownie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. Podawać z makaronem lub szarymi kluchami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski