MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Drożdżowe bułeczki (gmina Kostrzyn)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Drożdżowe bułeczki (gmina Kostrzyn)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Drożdżowe bułeczki (gmina Kostrzyn) archiwum

Składniki (na 12 sztuk):

  • 250 g mąki pszennej razowej,
  • 300 g mąki pszennej typ 550,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 100 ml ciepłego mleka,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • 2 łyżki ziaren słonecznika,
  • 2 łyżki pestek dyni.

Sposób przygotowania:
Drożdże wymieszać z miodem, 2 łyżkami mąki pszennej i mlekiem, zostawić do wyrośnięcia. Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać wodę, sól, oliwę i rozczyn. Wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne (przynajmniej 10 minut). Wsypać siemię i po łyżce ziaren słonecznika i dyni. Przykryć ciasto i postawić w ciepłym miejscu, aby wyrosło.

Ciasto wyjąć na blat, uderzyć dłonią kilka razy, aby uszedł z niego nadmiar powietrza. Podzielić je na 4 części, a potem każdą jeszcze na 3, uformować 12 bułeczek. Ułożyć je na wyłożonej papierem blaszce, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnami lub makiem. Odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 15-17 minut w temperaturze 180 st. C.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski