Składniki (na 12 sztuk):
- 250 g mąki pszennej razowej,
- 300 g mąki pszennej typ 550,
- 250 ml ciepłej wody,
- 100 ml ciepłego mleka,
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 jajko,
- 1 łyżka oliwy,
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- 2 łyżki ziaren słonecznika,
- 2 łyżki pestek dyni.
Sposób przygotowania:
Drożdże wymieszać z miodem, 2 łyżkami mąki pszennej i mlekiem, zostawić do wyrośnięcia. Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać wodę, sól, oliwę i rozczyn. Wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne (przynajmniej 10 minut). Wsypać siemię i po łyżce ziaren słonecznika i dyni. Przykryć ciasto i postawić w ciepłym miejscu, aby wyrosło.
Ciasto wyjąć na blat, uderzyć dłonią kilka razy, aby uszedł z niego nadmiar powietrza. Podzielić je na 4 części, a potem każdą jeszcze na 3, uformować 12 bułeczek. Ułożyć je na wyłożonej papierem blaszce, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnami lub makiem. Odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 15-17 minut w temperaturze 180 st. C.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?