Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Gołąbki bez zawijania (gmina Środa Wielkopolska)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Gołąbki bez zawijania (gmina Środa Wielkopolska)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Gołąbki bez zawijania (gmina Środa Wielkopolska) archiwum

Składniki:

  • średnia główka kapusty,
  • 1/2 kg mięsa mielonego,
  • 1/2 szkanki kaszy manny,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • vegeta

Sos:

  • 4-5 szklanek przegotowanej wody,
  • 1 mały ketchup,
  • 1 mały przecier pomidorowy,
  • 5 łyżek oliwy,
  • sól,
  • pieprz,
  • vegeta

Sposób przygotowania:
Kapustę szatkujemy i dodajemy do niej mięso mielone, kaszkę, jajko oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i vegetą.

Formujemy gołąbki i obtaczamy je w mące. Smażymy. Usmażone układamy w naczyniu żaroodpornym. Wszystko zalewamy przygotowanym sosem. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na około 40 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski