Składniki:
- średnia główka kapusty,
- 1/2 kg mięsa mielonego,
- 1/2 szkanki kaszy manny,
- 2 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- vegeta
Sos:
- 4-5 szklanek przegotowanej wody,
- 1 mały ketchup,
- 1 mały przecier pomidorowy,
- 5 łyżek oliwy,
- sól,
- pieprz,
- vegeta
Sposób przygotowania:
Kapustę szatkujemy i dodajemy do niej mięso mielone, kaszkę, jajko oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i vegetą.
Formujemy gołąbki i obtaczamy je w mące. Smażymy. Usmażone układamy w naczyniu żaroodpornym. Wszystko zalewamy przygotowanym sosem. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na około 40 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?