Składniki na kluski:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 jajko,
- mąka ziemniaczana (5-7 łyżek),
- sól.
Dodatkowo:
- 1 łyżka masła,
- 250 g szynki peklowanej w całości,
- 1 cebula.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki ostudzić. Następnie przepuścić przez maszynkę lub praskę do ziemniaków. Masę ziemniaczaną włożyć do miski, podzielić na 4 części, wyjąć jedną część i uzupełnić dołek taką samą ilością mąki co wyjęta masa ziemniaczanej. Dodać jajko, sól. Wyrobić aż do połączenia składników. Z masy uformować rulonik i pociąć na równe kawałki wielkości orzecha włoskiego.
Następnie każdy kawałeczek kulać w dłoni, lekko spłaszczyć i zrobić palcem dziurkę na środku kluski. Kluski przełożyć na deskę oprószoną mąką. Kluski wrzucać na gotująca osoloną wodę. Gotować 2-3 minuty, odcedzić. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę oraz pokrojoną w kawałki szynkę. Smażyć do zrumienienia szynki. Taką zasmażkę podać jako dodatek do klusek.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?