Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Kluski okraszone szynką (gmina Rogoźno)

red
Kulinarna mapa Wielkopolski: Kluski okraszone szynką (gmina Rogoźno)
Kulinarna mapa Wielkopolski: Kluski okraszone szynką (gmina Rogoźno) archiwum

Składniki na kluski:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • mąka ziemniaczana (5-7 łyżek),
  • sól.

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła,
  • 250 g szynki peklowanej w całości,
  • 1 cebula.

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki ostudzić. Następnie przepuścić przez maszynkę lub praskę do ziemniaków. Masę ziemniaczaną włożyć do miski, podzielić na 4 części, wyjąć jedną część i uzupełnić dołek taką samą ilością mąki co wyjęta masa ziemniaczanej. Dodać jajko, sól. Wyrobić aż do połączenia składników. Z masy uformować rulonik i pociąć na równe kawałki wielkości orzecha włoskiego.

Następnie każdy kawałeczek kulać w dłoni, lekko spłaszczyć i zrobić palcem dziurkę na środku kluski. Kluski przełożyć na deskę oprószoną mąką. Kluski wrzucać na gotująca osoloną wodę. Gotować 2-3 minuty, odcedzić. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę oraz pokrojoną w kawałki szynkę. Smażyć do zrumienienia szynki. Taką zasmażkę podać jako dodatek do klusek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski