Składniki na ciasto:
- 50 dkg mąki,
- 12 dkg masła,
- 13 dkg margaryny,
- 15 dkg cukru.
Dodatkowe składniki:
- 2 jaja,
- marmolada z jabłek,
- 1,5 kg jabłek,
- 15 dkg cukru,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżka śmietany.
Sposób przygotowania:
Jabłka udusić, przetrzeć przez sito, dodać cukier i zmielony cynamon, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia. Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, dodać tłuszcz, razem posiekać. Jaja utarte z cukrem dodać do ciasta i lekko zagnieść. Jeżeli ciasto jest bardzo ścisłe, dodać łyżkę śmietany.
Po lekkim wyrobieniu ciasta należy je zawinąć w serwetkę i pozostawić w chłodnym miejscu na pół godziny. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować na placek wielkości blachy, przenieść na blachę i piec w dobrze ogrzanym piekarniku (10-15 minut) na złoty kolor. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika, nałożyć nadzienie z jabłek i przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta. Piec 30 minut. Po wyjęciu szarlotkę pokroić w kwadraty i posypać cukrem pudrem. Jako nadzienia do szarlotki można użyć jabłek surowych, poszatkowanych na tarce.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?