Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Kruchy placek z jabłkami (gmina Ostroróg)

red
Kulinarna mapa Wielkopolski: Kruchy placek z jabłkami (gmina Ostroróg)
Kulinarna mapa Wielkopolski: Kruchy placek z jabłkami (gmina Ostroróg) archiwum

Składniki na ciasto:

  • 50 dkg mąki,
  • 12 dkg masła,
  • 13 dkg margaryny,
  • 15 dkg cukru.

Dodatkowe składniki:

  • 2 jaja,
  • marmolada z jabłek,
  • 1,5 kg jabłek,
  • 15 dkg cukru,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżka śmietany.

Sposób przygotowania:
Jabłka udusić, przetrzeć przez sito, dodać cukier i zmielony cynamon, wymieszać i pozostawić do wystygnięcia. Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, dodać tłuszcz, razem posiekać. Jaja utarte z cukrem dodać do ciasta i lekko zagnieść. Jeżeli ciasto jest bardzo ścisłe, dodać łyżkę śmietany.

Po lekkim wyrobieniu ciasta należy je zawinąć w serwetkę i pozostawić w chłodnym miejscu na pół godziny. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować na placek wielkości blachy, przenieść na blachę i piec w dobrze ogrzanym piekarniku (10-15 minut) na złoty kolor. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika, nałożyć nadzienie z jabłek i przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta. Piec 30 minut. Po wyjęciu szarlotkę pokroić w kwadraty i posypać cukrem pudrem. Jako nadzienia do szarlotki można użyć jabłek surowych, poszatkowanych na tarce.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski