Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Kurczak w zalewie (gmina Rogoźno)

red
Kulinarna mapa Wielkopolski: Kurczak w zalewie (gmina Rogoźno)
Kulinarna mapa Wielkopolski: Kurczak w zalewie (gmina Rogoźno) archiwum

Składniki na zalewę:

  • 5 średnich cebul pokroić w piórka,
  • 1 litr wody,
  • 0,5 szklanki octu,
  • ¾ szklanki oliwy,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu,
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 koncentrat pomidorowy,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie.

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka

Sposób przygotowania:
Zalewę zagotować, ostudzić. 4 piersi kurczaka pokroić na cztery lub pięć części. Lekko rozbić i panierować podwójnie: jajko, bułka, jajko, bułka - usmażyć. Zimnego kurczaka zalać zimną zalewą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski