Składniki na ciasto:
4 dkg mąki,
2 łyżki kartoflanki,
1/2 szklanki cukru pudru,
15 dkg margaryny lub masła,
2 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki kwaśnej śmietany, szczypta soli.
Składniki na masę kajmakową:
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/4 tabliczki czekolady,
- 50 gramów masła,
- pół szklanki mleka w proszku,
- 200 ml kremówki.
Sposób przygotowania:
Wyrobić ciasto, łącząc wszystkie składniki i odstawić na pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i wylepić nim blachę. Piec od 15 do 30 minut w temperaturze 180 st. C. Masa kajmakowa: cukier zrumienić, dodać kremówkę, czekoladę i masło. Cały czas mieszać Przestudzić i miksując, dodać mleko w proszku. Masę wylać na ciasto.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?