Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Mazurek wielkanocny (gmina Grodzisk)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Mazurek wielkanocny (gmina Grodzisk)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Mazurek wielkanocny (gmina Grodzisk) archiwum

Składniki na ciasto:
4 dkg mąki,
2 łyżki kartoflanki,
1/2 szklanki cukru pudru,
15 dkg margaryny lub masła,
2 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki kwaśnej śmietany, szczypta soli.

Składniki na masę kajmakową:

  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/4 tabliczki czekolady,
  • 50 gramów masła,
  • pół szklanki mleka w proszku,
  • 200 ml kremówki.

Sposób przygotowania:
Wyrobić ciasto, łącząc wszystkie składniki i odstawić na pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i wylepić nim blachę. Piec od 15 do 30 minut w temperaturze 180 st. C. Masa kajmakowa: cukier zrumienić, dodać kremówkę, czekoladę i masło. Cały czas mieszać Przestudzić i miksując, dodać mleko w proszku. Masę wylać na ciasto.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski