Składniki na ciasto:
- szklanka mąki,
- 2 szklanki mleka lub maślanki,
- 2 jajka,
- łyżeczka cukru pudru,
- szczypta soli,
- łyżka oleju,
- 5 dkg masła.
Składniki na farsz:
- 5 dkg rodzynek,
- 40 dkg twarogu,
- jajko,
- 3 łyżki śmietany,
- cukier waniliowy,
- 4 łyżki cukru.
Składniki na sos:
- 30 dkg malin,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka wody,
- 250 ml śmietany kremówki.
Sposób przygotowania:
Z mąki, mleka, jaj, cukru, soli i oleju należy przygotować ciasto naleśnikowe i odstawić je na 10 min. Przygotować farsz: twaróg zmiksować z jajkiem, śmietaną i cukrami. Wymieszać z rodzynkami.
Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki. Każdy posmarować farszem i zwinąć w rulon. Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Ułożyć w nim naleśniki, posypać wiórkami pozostałego masła. Wstawić do piekarnika i zapiekać w temp. 190 st. C ok. 20 min. Przygotować sos: ugotować maliny z cukrem i wodą, a następnie wymieszać z ubitą śmietaną i posmarować naleśniki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?