Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Naleśniki z malinami (gmina Krajenka)

red

Składniki na ciasto:

  • szklanka mąki,
  • 2 szklanki mleka lub maślanki,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • łyżka oleju,
  • 5 dkg masła.

Składniki na farsz:

  • 5 dkg rodzynek,
  • 40 dkg twarogu,
  • jajko,
  • 3 łyżki śmietany,
  • cukier waniliowy,
  • 4 łyżki cukru.

Składniki na sos:

  • 30 dkg malin,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka wody,
  • 250 ml śmietany kremówki.

Sposób przygotowania:
Z mąki, mleka, jaj, cukru, soli i oleju należy przygotować ciasto naleśnikowe i odstawić je na 10 min. Przygotować farsz: twaróg zmiksować z jajkiem, śmietaną i cukrami. Wymieszać z rodzynkami.

Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki. Każdy posmarować farszem i zwinąć w rulon. Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Ułożyć w nim naleśniki, posypać wiórkami pozostałego masła. Wstawić do piekarnika i zapiekać w temp. 190 st. C ok. 20 min. Przygotować sos: ugotować maliny z cukrem i wodą, a następnie wymieszać z ubitą śmietaną i posmarować naleśniki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski