Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pączki (gmina Kazimierz Biskupi)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pączki (gmina Kazimierz Biskupi)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pączki (gmina Kazimierz Biskupi) archiwum

Składniki:

  • 3 kg mąki tortowej (najlepiej 3 gatunki),
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 18 jaj - 10 całych i 8 żółtek,
  • 3 szklanki mleka,
  • 1/3 kostki margaryny,
  • 1/3 kostki smalcu,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1,5 paczuszki drożdży

Sposób przygotowania:
Mleko, smalec, margarynę i olej podgrzewamy. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dolewamy podgrzane mleko. Ubijamy mikserem i dosypujemy mąki przez sito. Wyrobione ciasto odstawiamy na 1 godzinę. Następnie formujemy duży placek i wykrawamy szklanką krążki, z których robimy okrągłe kuleczki i odstawiamy, aby podwoiły swoją objętość. W rondlu podgrzewamy smalec (nie olej, ponieważ pączki będą miały grubą skórkę). Po upieczeniu strzykawką wprowadzamy powidła.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski