Składniki:
- 1 tuszka królika z podrobami (500 g),
- 250 g wątroby wieprzowej,
- 150 g podgardla wieprzowego,
- 100 g boczku wędzonego,
- 100g włoszczyzny,
- 60 g bułki,
- 4 jaja,
- pieprz,
- sól,
- gałka muszkatołowa,
- tłuszcz,
- bułka tarta.
Sposób przygotowania:
Mięso i warzywa zalać 400 ml wody, gotować ok 1,5 godz. Po 40 min. posolić, dodać podgardle i dalej gotować.
Miękkie mięso ostudzić i obrać z kości. Wątrobę pokroić w plastry, zalać 1 litrem wrzącego wywaru z mięsa i dusić 5 minut.
Bułkę moczyć w 100 ml wywaru. Mięso, wątrobę i bułkę zemleć dwukrotnie. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową, jaja i wymieszać. Formę posmarować i posypać bułką tartą. Napełnić formę do 3/4 i piec 45 minut w temperaturze 180 °C.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?