Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pasztet z królika (gmina Gniezno)

KGW Strzyżewo
Pasztet z królika (gmina Gniezno)
Pasztet z królika (gmina Gniezno) archiwum

Składniki:

  • 1 tuszka królika z podrobami (500 g),
  • 250 g wątroby wieprzowej,
  • 150 g podgardla wieprzowego,
  • 100 g boczku wędzonego,
  • 100g włoszczyzny,
  • 60 g bułki,
  • 4 jaja,
  • pieprz,
  • sól,
  • gałka muszkatołowa,
  • tłuszcz,
  • bułka tarta.

Sposób przygotowania:
Mięso i warzywa zalać 400 ml wody, gotować ok 1,5 godz. Po 40 min. posolić, dodać podgardle i dalej gotować.

Miękkie mięso ostudzić i obrać z kości. Wątrobę pokroić w plastry, zalać 1 litrem wrzącego wywaru z mięsa i dusić 5 minut.

Bułkę moczyć w 100 ml wywaru. Mięso, wątrobę i bułkę zemleć dwukrotnie. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową, jaja i wymieszać. Formę posmarować i posypać bułką tartą. Napełnić formę do 3/4 i piec 45 minut w temperaturze 180 °C.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski