Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pierogi z serem (gmina Baranów)

KGW Mroczeń
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pierogi z serem (gmina Baranów)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pierogi z serem (gmina Baranów) archiwum

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki,
  • 2 szklanki wrzątku,
  • 4 łyżki oleju,
  • sól

Składniki na farsz:

  • kostka sera białego,
  • mleko,
  • 2 żółtka,
  • cukier wanilinowy,
  • cukier biały.

Przygotowanie:
Gotującą się wodę wlać na mąkę, dodać olej i sól. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkować na płaskiej powierzchni i powykrawać okrągłe placki. Nałożyć farsz na ciasto i zawinąć w kształt pieroga. Gotować od 5 do 10 minut w lekko osolonej wodzie, do momentu wypłynięcia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski