Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Puszysty sernik (gmina Grodzisk)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Puszysty sernik (gmina Grodzisk)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Puszysty sernik (gmina Grodzisk) archiwum

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kostki margaryny,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • jajko,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1,5 szklanki mąki tortowej.

Składniki na masę serową:

  • Kilogram sera śmietankowego,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 8 jajek,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • cukier waniliowy,
  • 2 śmietany kremówki.

Sposób przygotowania:
Ze składników podstawowych zagnieść ciasto. Przygotować masę serową: ser utrzeć z białkami, dodać cukier, budyń i cukier waniliowy. Białka ubić na sztywno, dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Ubić kremówkę i dodać do masy. Całość wyłożyć na blachę. Piec około 70 minut. Gdy sernik pęknie na wierzchu, jest gotowy. Udekorować np. cukrem pudrem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski