Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pyrczok (gmina Ślesin)

red

Składniki:

  • 2,5 kg ziemniaków,
  • 1 kg mięsa (łopatka lub gulaszowe),
  • 30 dkg kiełbasy,
  • 30 dkg surowego boczku,
  • 3 cebule,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek.

Sposób przygotowania:
Surowe ziemniaki utrzeć na tarce. Mięso, kiełbasę oraz cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Starte ziemniaki wymieszać z usmażonym mięsem, dodać dwa surowe jajka. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Masę wylać na natłuszczoną brytfannę. Na wierzch położyć cienkie plasterki boczku. Piec w piekarniku przez 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski