Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Rogale drożdżowe (gmina Krobia)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Rogale drożdżowe (gmina Krobia)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Rogale drożdżowe (gmina Krobia) archiwum

Składniki:

  • ½ kg mąki,
  • 40 g drożdży,
  • ¼ litra mleka,
  • 100 g cukru,
  • 60 g tłuszczu,
  • 1 całe jajko,
  • 2 żółtka,
  • cukier waniliowy,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:
Ciasto wyrobić tak, jak na placek drożdżowy i pozostawić w misce do wyrośnięcia. Wyłożyć na stół i rozwałkować, wykroić trójkąty. Na środek trójkąta kłaść powidła i zwijać od szerszej strony do węższej.

Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu lukrować. Podawać z kawą zbożową.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski