Składniki:
- ½ kg mąki,
- 40 g drożdży,
- ¼ litra mleka,
- 100 g cukru,
- 60 g tłuszczu,
- 1 całe jajko,
- 2 żółtka,
- cukier waniliowy,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Ciasto wyrobić tak, jak na placek drożdżowy i pozostawić w misce do wyrośnięcia. Wyłożyć na stół i rozwałkować, wykroić trójkąty. Na środek trójkąta kłaść powidła i zwijać od szerszej strony do węższej.
Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu lukrować. Podawać z kawą zbożową.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?