MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Schab pod pierzynką z warzyw (gmina Kleczew)

red

Składniki:

  • 1-2 kg schabu,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 por,
  • 0,2 kg pieczarek,
  • kawałek selera,
  • 2 opakowania sera mozzarella,
  • 3 łyki oleju,
  • przyprawy.

Sposób przygotowania:
Schab kroimy w 1,5 cm plastry, posypujemy solą, pieprzem oraz przyprawą do mięs. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora i pieczarki kroimy w półplasterki. Na patelnię wlewamy 3 łyżki oleju, wkładamy warzywa, doprawiamy vegetą i podsmażamy. Schab układamy na blachę i kładziemy na nim warzywa.

Następnie wszystko nakrywany folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, pieczemy przez godzinę. Po wyjęciu zdejmujemy folię, a na każdy kawałek mięsa kładziemy pokrojoną w plastry mozzarellę. Zapiekamy jeszcze około 15 minut, aż ser się rozpuści.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski