Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Sernik z rosą (gmina...

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Sernik z rosą (gmina Pleszew)

    red

    Głos Wielkopolski

    Głos Wielkopolski

    Składniki na ciasto kruche:
    • 200 g mąki pszennej,
    • 40 g cukru pudru,
    • 1 jajko,
    • 1 szczypta soli,
    • 100 g masła.


    Masa serowa:
    • 1 kg twarogu,
    • dwukrotnie zmielonego,
    • 50 ml oleju rzepakowego,
    • 500 ml mleka,
    • 4 żółtka,
    • 170 g cukru,
    • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (na 500 ml mleka).


    Beza:
    • 4 białka,
    • 100 g cukru.


    Sposób przygotowania:
    Mąkę, pokrojone zimne masło, cukier puder, szczyptę soli i jajko zagnieść szybko na jednolitą masę.
    Dno tortownicy (26 cm) wyłożyć papierem. Tortownicę wykleić ciastem (dno i połowę boku). Wstawić do lodówki. Twaróg, cukier, olej, mleko, żółtka, cukier i budynie w proszku zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników.

    Masę wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. (180 st. C). 10 min przed końcem ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Sernik wysunąć i rozłożyć pianę. Piec dalej 10-15 minut. Studzić sernik przy lekko uchylonym piekarniku przez 15 minut. Potem studzić na blacie. Po godzinie na pianie zaczną pojawiać się kropelki rosy. Zimny sernik wstawić na kilka godzin lub najlepiej całą noc do lodówki.

    Przepisy wideo

    Galerie zdjęć

    Polecamy

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce

    12 Tenorów na jednej scenie w Poznaniu!

    12 Tenorów na jednej scenie w Poznaniu!

    MISTRZOWIE FOTOGRAFII - zobacz kto zwyciężył!

    MISTRZOWIE FOTOGRAFII - zobacz kto zwyciężył!

    Najczęściej czytane