Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 50 g drożdży,
- 1 szklanka mleka,
- 1 całe jajko,
- 2 żółtka,
- 100 g cukru,
- 50-80 g tłuszczu (masła lub margaryny).
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe. Z wyrośniętego ciasta uformować nieduże, okrągłe bułeczki i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Zostawić do wyrośnięcia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem. Można posypać makiem lub kruszonką. Piec 20-25 min w temp. 180 stopni Celsjusza.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?