Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Słodkie bułki (gmina Krobia)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Słodkie bułki (gmina Krobia)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Słodkie bułki (gmina Krobia) archiwum

Składniki:

  • 0,5 kg mąki,
  • 50 g drożdży,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 całe jajko,
  • 2 żółtka,
  • 100 g cukru,
  • 50-80 g tłuszczu (masła lub margaryny).

Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe. Z wyrośniętego ciasta uformować nieduże, okrągłe bułeczki i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Zostawić do wyrośnięcia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem. Można posypać makiem lub kruszonką. Piec 20-25 min w temp. 180 stopni Celsjusza.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski