Składniki:
- 1 szklanka mąki tortowej,
- 1 szklanka mąki krupczatki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 jajek,
- 0,5 kostki margaryny,
- 0,5 kostki masła,
- 2 łyżki cukru,
- 4 duże twarde jabłka,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżki mąki kartoflanki.
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić do osobnej misy. Wymieszać pozostałe składniki (bez jabłek). Z powstałego (sypkiego) ciasta zostawić dwie garści do posypania na wierzch. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Resztę ciasta wysypać na blachę (bez dwóch garści). Jabłka utrzeć na dużych oczkach na ciasto. Ubić białka na sztywno. Dodać 1 szkl. cukru oraz kartoflankę i ubić. Pianę wyłożyć na jabłka i przykryć resztą ciasta. Piec w temp. 180 st. Celsjusza przez 20 min, później zmniejszyć temp. do 160 st. Celsjusza i piec 30 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?