MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Szarlotka niebiańska - jabłecznik (gmina Kostrzyn)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Szarlotka niebiańska (gmina Kostrzyn)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Szarlotka niebiańska (gmina Kostrzyn) archiwum

Składniki:

  • 1 szklanka mąki tortowej,
  • 1 szklanka mąki krupczatki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 jajek,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • 0,5 kostki masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 4 duże twarde jabłka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki mąki kartoflanki.

Sposób przygotowania:
Białka oddzielić do osobnej misy. Wymieszać pozostałe składniki (bez jabłek). Z powstałego (sypkiego) ciasta zostawić dwie garści do posypania na wierzch. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Resztę ciasta wysypać na blachę (bez dwóch garści). Jabłka utrzeć na dużych oczkach na ciasto. Ubić białka na sztywno. Dodać 1 szkl. cukru oraz kartoflankę i ubić. Pianę wyłożyć na jabłka i przykryć resztą ciasta. Piec w temp. 180 st. Celsjusza przez 20 min, później zmniejszyć temp. do 160 st. Celsjusza i piec 30 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski