Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Zapiekanka marchewkowa (gmina Łobżenica)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Zapiekanka marchewkowa (gmina Łobżenica)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Zapiekanka marchewkowa (gmina Łobżenica) archiwum

Składniki:

  • 1,5 piersi kurczaka,
  • 1 kg marchwi,
  • 1 por (biała część),
  • ser w plastrach,
  • majonez (mały słoik),
  • pieprz,
  • sól,
  • jarzynka,
  • papryka ostra,
  • olej.

Sposób przygotowania:
Pierś pokroić na dowolną ilość plastrów. Kotlety lekko rozbić, posolić, popieprzyć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym tworząc 2-3 warstwy mięsa. Następnie włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut (w zależności od grubości spodu).

W międzyczasie pokroić białą część pora w drobne plasterki i zetrzeć marchew na grubych oczkach. Udusić całość na patelni z 2-3 łyżkami oleju i połową szklanki wody, przyprawić jarzynką. Po wyjęciu mięsa wyłożyć warzywa tworząc kolejną warstwę. Następnie położyć na górę plastry sera i warstwę majonezu. Całość posypać ostrą papryką i piec w tej samej temperaturze przez kolejne 25 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski