Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Ziemniaki smażone (gmina Sieraków)

red

Składniki:

  • Ziemniaki ugotowane - 3-4 szt.,
  • cebula - ½ szt.,
  • smalec ze skwarkami - 1-2 łyżki,
  • boczek parzony lub wędzony (wg uznania) - ok. 50 g,
  • sól, pieprz i majeranek do smaku

.

Sposób przygotowania:
Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozpuszczamy część tłuszczu i podsmażamy na nim boczek. Następnie dodajemy pokrojoną drobno cebulę i lekko podsmażamy. Dodajemy pokrojone ziemniaki. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy z zsiadłym mlekiem lub maślanką i kiszonym ogórkiem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski