Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Zupa chrzanowa (gmina Wągrowiec)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Zupa chrzanowa (gmina Wągrowiec)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Zupa chrzanowa (gmina Wągrowiec) archiwum

Składniki:

  • 2 l bulionu,
  • 6 ziemniaków,
  • 2 marchwie,
  • 20 dkg szynki,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • 0,5 słoiczka chrzanu tartego,
  • łyżeczka masła,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz,
  • 4 ugotowane jajka.

Sposób przygotowania:
Bulion zagotować w garnku. Pokrojoną szynkę podsmażyć razem z drobno pokrojoną cebulą. W drugim rondelku podsmażyć pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i czosnek. Następnie wszystkie warzywa przełożyć do bulionu i gotować do miękkości. Na koniec dodać chrzan, śmietanę, doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Dodać ugotowane na twardo ćwiartki jajka i posiekany szczypiorek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski