MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Zupa pietruszkowa (gmina Kostrzyn)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Zupa pietruszkowa (gmina Kostrzyn)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Zupa pietruszkowa (gmina Kostrzyn) archiwum

Składniki:

  • 0,5 kg korzenia pietruszki,
  • jedno jabłko duże,
  • śmietana 30%,
  • masło,
  • oliwa,
  • pieprz,
  • wywar rosołowy.

Sposób przygotowania:
Dodajemy do garnka oliwę, delikatnie podgrzewamy, a następnie dodajemy obraną i umytą, drobno pokrojoną pietruszkę.

Następnie obieramy jabłko i kroimy je na mniejsze kawałki, a kiedy pietruszka jest już odpowiednio przesmażona, zalewamy ją wywarem rosołowym i dodajemy kawałki jabłka. W trakcie gotowania dodajemy przyprawy według uznania - vegetę, sól, pieprz. Aby zupa miała aksamitny smak, dodajemy również odrobinę masła oraz śmietanę.

Na końcu wszystko razem blendujemy tak, aby powstał krem. Podawać możemy z bekonem, groszkiem ptysiowym lub grzankami. W zależności od preferencji smakowych możemy dodać chilli lub, jeśli ktoś woli wariant na „słodko-kwaśno”, sok z cytryny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski