Składniki:
- 0,5 kg korzenia pietruszki,
- jedno jabłko duże,
- śmietana 30%,
- masło,
- oliwa,
- pieprz,
- wywar rosołowy.
Sposób przygotowania:
Dodajemy do garnka oliwę, delikatnie podgrzewamy, a następnie dodajemy obraną i umytą, drobno pokrojoną pietruszkę.
Następnie obieramy jabłko i kroimy je na mniejsze kawałki, a kiedy pietruszka jest już odpowiednio przesmażona, zalewamy ją wywarem rosołowym i dodajemy kawałki jabłka. W trakcie gotowania dodajemy przyprawy według uznania - vegetę, sól, pieprz. Aby zupa miała aksamitny smak, dodajemy również odrobinę masła oraz śmietanę.
Na końcu wszystko razem blendujemy tak, aby powstał krem. Podawać możemy z bekonem, groszkiem ptysiowym lub grzankami. W zależności od preferencji smakowych możemy dodać chilli lub, jeśli ktoś woli wariant na „słodko-kwaśno”, sok z cytryny.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?