Składniki:
- ok. 350 g kurczaka,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 3 plasterki imbiru,
- 1-2 ząbki czosnku,
- olej do smażenia,
- ok. 4 łyżki mąki,
- ryż długoziarnisty do podania (ok. 250 g)
Sos:
- 3 łyżki cukru,
- 1/2 szklanki soku ananasowego,
- 1/2 szklanki ketchupu,
- 1 łyżka octu ryżowego,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- ok. 1/4 szklanki wody
Dodatki:
- 1 cebula,
- 3 połówki różnych kolorów papryki,
- 4-5 plasterków ananasa,
- pędy bambusa (pół szklanki),
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Najpierw siekam drobno imbir (obieram go ze skórki) oraz czosnek, wrzucam do miski, dodaję sos sojowy i mieszam. Kurczaka kroję na małe paski i wrzucam do marynaty. Odstawiam na przynajmniej kilkanaście minut. Potem obtaczam kurczaka bardzo mocno w mące. Rozgrzewam olej w garnku i partiami wrzucam panierowanego kurczaka, smażę, aż będzie złocisty. Wyjmuję i odstawiam w ciepłe miejsce. Cukier wrzucam do rondelka i podgrzewam do skarmelizowania, wlewam sok ananasowy i znów podgrzewam. Dodaję ketchup, ocet i podgrzewam. Mąkę ziemniaczaną rozrabiam z wodą, dodaję do sosu i podgrzewam, aż lekko zgęstnieje. W tym momencie nastawiam też ryż. Kroję w kostkę cebulę, paprykę w trzech kolorach i ananasa. Na maśle z odrobiną oleju przesmażam cebulę i paprykę, gdy są szkliste, dodaję ananasa i pędy bambusa, chwilę przesmażam. Dodaję sos i mieszam, na koniec dodaję kurczaka i podgrzewam, aby danie było gęste i gorące. Podaję z ryżem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?