Lasagne z pesto bazyliowym
Składniki (4 porcje):
- 500 g płatów lasagne
- słoiczek pesto
- 40 g mąki
- 40 g masła
- 400 ml mleka
- sól
- parmezan
Lasagne z pesto bazyliowym. Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 190°. W osolonej wodzie gotuj płaty lasagne przez kilka minut. Odcedź je i wyłóż na płaską deskę.
Przygotuj sos beszamelowy : podgrzej 300 ml mleka w garnku, dodaj masło i sól. Pozostałe zimne mleko zmieszaj w osobnym naczyniu z mąką i powoli dodaj do prawie gotującego się mleka z masłem - dokładnie mieszając, aż sos będzie gęsty i gładki.
Na końcu zmieszaj sos beszamelowy z pesto. Posmaruj naczynie żaroodporne masłem i rozprowadź 2 łyżki bazyliowego sosu beszamelowego na spodzie. Ułóż płaty lasagne i na wierzchu warstwę sosu. Powtórz analogicznie kolejne warstwy i na koniec połóż resztę sosu i posyp go tartym parmezanem. Zapiekaj 30 minut, po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 minut przed podaniem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?