Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lasagne z pesto bazyliowym [Przepis]

AB
Lasagne z pesto bazyliowym
Lasagne z pesto bazyliowym 123rf
Makaronowe zapiekanki to prawdopodobnie jedno z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych dań obiadowych. Niemniej wybór kluczowych produktów do nich, nie może być przypadkowy, jeżeli zależy nam na pysznym i oryginalnym połączeniu smaków. Proponujemy spróbować lasagne z pesto bazyliowym.

Lasagne z pesto bazyliowym

Składniki (4 porcje):

  • 500 g płatów lasagne
  • słoiczek pesto
  • 40 g mąki
  • 40 g masła
  • 400 ml mleka
  • sól
  • parmezan

Lasagne z pesto bazyliowym. Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 190°. W osolonej wodzie gotuj płaty lasagne przez kilka minut. Odcedź je i wyłóż na płaską deskę.
Przygotuj sos beszamelowy : podgrzej 300 ml mleka w garnku, dodaj masło i sól. Pozostałe zimne mleko zmieszaj w osobnym naczyniu z mąką i powoli dodaj do prawie gotującego się mleka z masłem - dokładnie mieszając, aż sos będzie gęsty i gładki.
Na końcu zmieszaj sos beszamelowy z pesto. Posmaruj naczynie żaroodporne masłem i rozprowadź 2 łyżki bazyliowego sosu beszamelowego na spodzie. Ułóż płaty lasagne i na wierzchu warstwę sosu. Powtórz analogicznie kolejne warstwy i na koniec połóż resztę sosu i posyp go tartym parmezanem. Zapiekaj 30 minut, po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 minut przed podaniem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski