Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lin w kapuście

Waldemar Kurowski
Paweł Miecznik
Polacy zdecydowanie spożywają zbyt mało ryb, a szkoda. Ryby zawierają niezbędne witaminy potrzebne do życia człowieka. Zaczął się sezon na ryby słodkowodne więc polecam lina w kapuście.

Najpierw włoszczyznę dokładnie myję, obieram, płuczę i gotuję z niej wywar, w małej ilości wody. Kapustę myję, usuwam wierzchnie liście, płuczę, szatkuję, wrzucam do gorącego wywaru, paruję przez 10 minut i odcedzam. Słoninę kroję w kostkę i stapiam. Na słoninę wykładam odcedzoną kapustę, przesmażam, dodaję przyprawy i śmietankę. Duszę uważając, by kapusta nie stała się za miękka.

Następnie rybę oczyszczam, myję, odcinam płetwy, ogon, kroję w dzwonka, płuczę, osuszam, oprószam solą, pieprzem i mąką, dalej obtaczam w jajku i tartej bułce i smażę na maśle. Usmażoną rybę układam w rondlu i wstawiam na 15 minut do dobrze ogrzanego piekarnika, by doszła. Tak przygotowane składniki wykładam na półmisek: najpierw warstwę kapusty, na to rybę i przykrywam drugą warstwą kapusty. Rybę podaję z gotowanymi ziemniakami, posypanymi drobno posiekanym koperkiem.

Składniki

  • Lin w kapuście (na 4 osoby)
  • 1,5 kg lina
  • pęczek włoszczyzny
  • pół główki kapusty
  • 2 jajka
  • tarta bułka
  • szklanka śmietanki
  • 10 dag słoniny
  • cukier
  • cynamon
  • pieprz i sól do smaku
  • ziele angielskie
  • 2 goździki
  • masło do smażenia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski