Najpierw włoszczyznę dokładnie myję, obieram, płuczę i gotuję z niej wywar, w małej ilości wody. Kapustę myję, usuwam wierzchnie liście, płuczę, szatkuję, wrzucam do gorącego wywaru, paruję przez 10 minut i odcedzam. Słoninę kroję w kostkę i stapiam. Na słoninę wykładam odcedzoną kapustę, przesmażam, dodaję przyprawy i śmietankę. Duszę uważając, by kapusta nie stała się za miękka.
Następnie rybę oczyszczam, myję, odcinam płetwy, ogon, kroję w dzwonka, płuczę, osuszam, oprószam solą, pieprzem i mąką, dalej obtaczam w jajku i tartej bułce i smażę na maśle. Usmażoną rybę układam w rondlu i wstawiam na 15 minut do dobrze ogrzanego piekarnika, by doszła. Tak przygotowane składniki wykładam na półmisek: najpierw warstwę kapusty, na to rybę i przykrywam drugą warstwą kapusty. Rybę podaję z gotowanymi ziemniakami, posypanymi drobno posiekanym koperkiem.
Składniki
- Lin w kapuście (na 4 osoby)
- 1,5 kg lina
- pęczek włoszczyzny
- pół główki kapusty
- 2 jajka
- tarta bułka
- szklanka śmietanki
- 10 dag słoniny
- cukier
- cynamon
- pieprz i sól do smaku
- ziele angielskie
- 2 goździki
- masło do smażenia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?