18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Łopatka w warzywach

Waldemar Kurowski
Najwięcej czasu zajmuje krojenie warzyw, ale... warto. Łopatkę w warzywach serwuję zwykle z ziemniakami lub makaronem.

Składniki (na 4 osoby)

  • 50 dag łopatki wieprzowej
  • 4 cebule
  • 5 marchewek
  • 3 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • pół małej główki kapusty
  • 4 pomidory
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz i papryka mielona do smaku
  • olej do smażenia
  • zielenina

Przygotowanie
Mięso dokładnie myję, kroję w kostkę, obtaczam w mące, posypuję przyprawami do smaku i obsmażam na oleju. Dodaję obraną, opłukaną i drobno posiekaną cebulę i przez chwilę razem smażę. Następnie wlewam tyle wody, by mięso było przykryte i duszę. Zielony groszek i pokrojone pozostałe warzywa (oprócz pomidorów) dodaję do mięsa, gdy zmięknie i dalej duszę na małym ogniu. Gdy warzywa i mięso są miękkie, dodaję pomidory obrane ze skórki i drobno pokrojone. Potrawę zaciągam mąką wymieszaną z odrobiną wody, przyprawiam do smaku solą, pieprzem oraz papryką i zagotowuję. Na koniec posypuję drobno posiekaną zieleniną.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski