Składniki (na 4 osoby)
- 50 dag łopatki wieprzowej
- 4 cebule
- 5 marchewek
- 3 pietruszki
- 1 mały seler
- 1 szklanka zielonego groszku
- pół małej główki kapusty
- 4 pomidory
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz i papryka mielona do smaku
- olej do smażenia
- zielenina
Przygotowanie
Mięso dokładnie myję, kroję w kostkę, obtaczam w mące, posypuję przyprawami do smaku i obsmażam na oleju. Dodaję obraną, opłukaną i drobno posiekaną cebulę i przez chwilę razem smażę. Następnie wlewam tyle wody, by mięso było przykryte i duszę. Zielony groszek i pokrojone pozostałe warzywa (oprócz pomidorów) dodaję do mięsa, gdy zmięknie i dalej duszę na małym ogniu. Gdy warzywa i mięso są miękkie, dodaję pomidory obrane ze skórki i drobno pokrojone. Potrawę zaciągam mąką wymieszaną z odrobiną wody, przyprawiam do smaku solą, pieprzem oraz papryką i zagotowuję. Na koniec posypuję drobno posiekaną zieleniną.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?