Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Łosoś z pesto bazyliowym na warzywach

Anastazja Bezduszna
Łosoś to wyjątkowa ryba, którą można przyrządzać na wiele sposób. Gotowanie na parze, pozwala uzyskać aksamitne i wyjątkowo soczyste rybie mięso, a dodatek świeżych warzyw i aromatycznego pesto bazyliowego nadaje mu wyrazistości.

Składniki:

  • 4 porcje łososia
  • 1/2 słoiczka pesto bazyliowego Grand’Italia
  • 1 czerwona papryka
  • 250 g zielonych szparagów lub fasolki szparagowej
  • sól
  • pieprz
  • oliwa extra vergine

Dodatki:

  • sałata (np. roszponka, rukola)
  • sos vinegret
  • bagietka lub makaron tagliatelle
  • 1/2 słoiczka pesto bazyliowego
  • 4 arkusze papieru do pieczenia
  • sznurek

Sposób przygotowania:
Paprykę oczyszczamy i kroimy w paski. Fasolkę szparagową myjemy i odkrawamy końcówki. Na arkusz papieru wykładamy na środek 1/4 papryki i 1/4 fasolki szparagowej i na warzywa układamy 1 porcję ryby (wcześniej osoloną i popieprzoną), wierzch każdego kawałka ryby smarujemy odrobiną oliwy z oliwek oraz pesto bazyliowym. Brzegi papieru zbieramy i tworzymy pakunki, związane sznurkiem u góry. Rybę gotujemy na parze przez 8–12 minut, w zależności od grubości ryby.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski