Składniki:
- 350 gramów makaronu maccheroncini
- 160 gramów tuńczyka w oliwie z oliwek
- 200 gramów mozzarelli
- 30 gramów parmezanu
- 100 mililitrów śmietany
- 100 gramów pomidorów
- ząbek czosnku,
- oregano
- kilka liści bazylii
- 20 ml oliwy z oliwek
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Przygotowanie:
Do wrzącej wody z solą włożyć makaron i gotować. Pokroić mozzarellę w drobną kostkę, posiekać bazylię i czosnek. Podsmażyć czosnek na oleju na patelni. Dodać pomidory i dusić przez kilka minut. Osolić makaron, dorzucić mozzarellę, śmietanę, tuńczyka, parmezan, szczyptę oregano i bazylii. Mieszać na dużym ogniu, aż makaron zmięknie. Jeśli ktoś lubi dużo sera, można dodatkowo podać danie z roztopionym parmezanem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?