Maj to sezon na karczochy [Przepisy]

    Maj to sezon na karczochy [Przepisy]

    Anastazja Bezduszna

    Głos Wielkopolski

    Głos Wielkopolski

    Maj to sezon na karczochy [Przepisy]
    1/4
    przejdź do galerii

    ©Malma

    Warzywa te, przypominające wyglądem osty, pochodzą z rejonu Morza Śródziemnego, jednak dziś są uprawiane w całej Europie. Maj to sezon na karczochy. Miłośnicy kuchni śródziemnomorskiej muszą koniecznie wiedzieć jak je obierać, gotować i z czym podawać.
    Karczochy były docenianym warzywem już w starożytności przez Greków, Rzymian, a nawet Egipcjan. Karczochy niestety ciągle jeszcze nie cieszą się dużą popularnością w Polsce, a szkoda, bo są fascynującym, oryginalnym, bardzo smacznym i zdrowym warzywem. Maj to sezon na karczochy, może więc warto ich spróbować?

    Częścią jadalną karczocha jest kwiatostan, który zadziwia swoim oryginalnym kształtem. Warzywa te w smaku przypominają szparagi, a ich delikatna struktura sprawia, że są bardzo miękkie i rozpływają się w ustach. Ponadto karczochy używane są w celach ozdobnych. To właśnie te cechy sprawiają, że karczochy uznawane są za elegancki i niecodzienny rarytas.

    Karczoch od kuchni


    Sezonowe warzywa warto jeść ze względu na ich świeżość i dostępność, a co za tym idzie obecność substancji odżywczych i dobrą cenę. Kupując karczochy, wybierzmy warzywa małe, ale ciężkie, o listkach soczystych, twardych i zbitych. Zwróćmy też uwagę, czy nie odstają one od serca. Nie zapomnijmy przyjrzeć się kolorowi listków - jeżeli są przebar-wione, zdecydujmy się na inne warzywa. Młode karczochy możemy zjadać w całości, a przy starszych odsuńmy dolne warstwy i odetnijmy twardą łodyżkę.
    - Czasami ludzie dziwią się, jak Włosi potrafią zjadać karczochy, te kolczaste kwiaty. W rzeczywistości istnieje wiele ich odmian i nie wszystkie są kolczaste. Na przykład karczoch romanesc, (znany również jako mammola) jest kulisty, dość gładki, przy obróbce odchodzi od niego niewiele suchych łusek i szczególnie nadaje się do zapiekania z nadzieniem albo na sposób zwany alla giudia, czyli po żydowsku. Z kwiatów odmiany toskańskiej, o podłużnym kształcie, trzeba odrzucić znacznie więcej, ale za to można je jeść także na surowo - dodaje Alfredo Boscolo, autor książki „Kuchnia Dantego”.
    - Czyszczenie karczochów wymaga cierpliwości. Skóra dłoni od razu czernieje, chyba że natrzemy je sokiem z cytryny albo założymy rękawiczki. Przedprzystąpieniem do pracy trzeba przygotować sobie miskę z zakwaszoną wodą, gdzie będziemy wrzucać oczyszczone karczochy, w przeciwnym razie szybko się nam utlenią - radzi Boscolo.

    Z czym się komponują


    Na bazie karczochów możemy przygotować najróżniejsze potrawy. Smażone, gotowane, grillowane, a nawet nadziewane! Będą dobrze smakować w towarzystwie ryb - często podaje się je z anchois, innych warzyw - na przykład kaparów lub pomidorów oraz jako uzupełnienie sałatek czy dań z makaronem.
    - Bardzo dobrym połączeniem są gotowane karczochy z dodatkiem dipów. Doskonale komponują się zarówno z sosem czosnkowym, który nada im delikatności, jak i w wyrazistej wersji z sosem serowym - radzi Urszula Giża, ekspert marki Tarsmak.
    Marynowane warzywa możemy wykorzystać jako przystawkę do dań mięsnych - na zimno i na ciepło. Karczochy nierzadko występują w towarzystwie cytryny, ziół i parmezanu. Zmiksowane stworzą doskonałą pastę do kanapek.


    Jak obierać karczochy?


    Czego potrzebujemy:
    Do oprawienia karczocha przygotuj deskę do krojenia, ostry nóż i miskę wody z sokiem z cytryny.
    Sposób:
    Zewnętrzne łuski odrzucamy od razu. Musimy odrywać łuski aż dotrzemy do serca, które jest jasne i miękkie. W tym momencie odcinamy ostrym nożykiem jego górną połowę, ścinamy też twarde pozostałości u nasady łodygi.
    Teraz kolej właśnie na nią. Odcinamy twardą, zdrewniałą końcówkę, z pozostałej łodygi zeskrobujemy skórkę. Od czasu do czasu zanurzamy karczocha w wodzie z cytryną. Następnie trzeba przekroić całego wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki wybieramy z serca włoski. Teraz możecie pokroić je na cztery części lub w paseczki.


    Na następnej stronie znajdziesz przepisy.
    1 »

    Czytaj treści premium w Głosie Wielkopolskim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo