Składniki:
- drożdże suszone (2 łyżeczki)
- letnia woda (200 ml)
- cukier (1 łyżeczka)
- oliwa (2 łyżki)
- mąka (400g)
- sól (2 łyżeczki)
- sos Boloński
Dodatki do pizzy:
- oliwki czarne i zielone
- tarty ser
- kukurydza konserwowa
- salami
- szynka
- ananas
- anchois
- pieczarki
- oregano
Przygotowanie:
Drożdże , wodę, cukier, oliwę oraz mąkę i sól mieszamy w misce, a następnie dobrze wyrabiamy, aby powstało gładkie ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. Przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Gdy wyrośnie krótko wyrabiamy i dzielimy na mniejsze porcje, tak aby z każdej porcji powstała pizza wielkości nakrętki od dużego słoika. Z każdej porcji formujemy małe pizze przy pomocy dłoni lub wałka.
Na każdą pizzę nakładamy sos boloński i dowolne dodatki. Posypujemy oregano i pieczemy w piecu nagrzanym do 200 stopni przez około 18-20 minut. Gotowe pizze wykładamy na paterze lub dużym półmisku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?