Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 biała cebula
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 jajko
- sos sojowy
- sos tabasco
- olej rzepakowy
- 2 zielone ogórki
- 100 g śmietany 18%
- koper
- cytryna
- sól i cukier
Wykonanie:
Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na oleju, aż będzie rumiana.
Mięso mielone wyrób na jednolitą masę z jajem, cebulą i bułką tartą (chodzi o otrzymanie zwięzłej konsystencji, w razie potrzeby dodaj jej nieco więcej), dopraw sosem sojowym i kilkoma kroplami sosu tabasco. Uformuj zgrabne kotleciki, obtocz w bułce tartej i smaż na oleju rzepakowym na złoty kolor, po czym wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
W tym czasie przygotuj mizerię: ogórki pokrój w cienkie plasterki i polej śmietaną, wymieszaną uprzednio z zielonym sosem Tabasco, sokiem z cytryny, odrobiną soli i cukru, posyp świeżo siekanym koperkiem.
Kotlety serwuj z puree ziemniaczanym i... mizerią.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?