Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mielone z mizerią z nutą tabasco

KS
Kotlety mielone z mizerią to jeden z najpopularniejszych polskich obiadów. By urozmaić smak kotletów mozna do nich dodać odrobinę sosu tabasco. Będzie ostro i smacznie.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • sos sojowy
  • sos tabasco
  • olej rzepakowy
  • 2 zielone ogórki
  • 100 g śmietany 18%
  • koper
  • cytryna
  • sól i cukier

Wykonanie:
Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na oleju, aż będzie rumiana.

Mięso mielone wyrób na jednolitą masę z jajem, cebulą i bułką tartą (chodzi o otrzymanie zwięzłej konsystencji, w razie potrzeby dodaj jej nieco więcej), dopraw sosem sojowym i kilkoma kroplami sosu tabasco. Uformuj zgrabne kotleciki, obtocz w bułce tartej i smaż na oleju rzepakowym na złoty kolor, po czym wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

W tym czasie przygotuj mizerię: ogórki pokrój w cienkie plasterki i polej śmietaną, wymieszaną uprzednio z zielonym sosem Tabasco, sokiem z cytryny, odrobiną soli i cukru, posyp świeżo siekanym koperkiem.
Kotlety serwuj z puree ziemniaczanym i... mizerią.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski