Mięsko pod pierzynką z ziemniaków
Składniki:
- 2 łyżki stołowe oliwy
- 1 posiekana cebula
- 1 marchewka pokrojona w kosteczkę
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka musztardy delikatesowej
- 1 szklanka gorącego bulionu wolowego lub drobiowego może być z kostki
- ok 450 g mięsa mielonego, może być mieszane wieprzowo-wołowe
- mała puszka zielonego groszku
- ok 500 g ziemniaków
- mleko i masło do ziemniaków
- masło na wierzch
- sol, pieprz, papryka mielona słodka
- zioła - bazylia, majeranek, lubczyk, pietruszka, zioła prowansalskie (według gustu)
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować. Cebulę i marchewkę pokroić, podsmażyć chwilkę na oliwie, zmniejszyć ogień i przykryć patelnię. Po kilku minutach wymieszać, a jak warzywa zmiękną wrzucić mięso zwiększając jednocześnie ogień. Dodać przyprawy i smażyć mięso aż będzie brązowe i sypkie, od czasu do czasu mieszając - nie powinno się sklejać w grudki. Trwa to około 15 minut.
Rozmieszać ze sobą przecier pomidorowy i musztardę. W międzyczasie podgrzać bulion. Jak mięso jest już brązowe dodać przecier z musztardą, wymieszać. Dodać bulion. Zmniejszyć ogień, wymieszać wszystko jeszcze raz, przykryć i dusić kolejne 15 min. Pod koniec duszenia dodać zielony groszek.
Kiedy ziemniaki będą miękkie, odcedzić je i ugnieść tłuczkiem - dodać masło i mleko. Puree powinno być bardzo delikatne i puszyste.
Włączyć piekarnik na 180 stopni. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, wyrównać, położyć na tym ziemniaki - ja kładłam łyżką takie "kupki" i potem powoli i delikatnie rozsmarowywałam, żeby powstała jednolita warstwa. Położyć na ziemniakach cienkie plasterki masła - dzięki temu wierzch będzie chrupiący i złocisty. A teraz do piekarnika na około 45 - 50 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?