Miodowiec: czy to trudne?
Składniki:
Ciasto:
- 0,5 kg mąki,
- 10 dag margaryny,
- 2 jaja,
- 15 dag cukru,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki miodu,
- 1 paczka cukru waniliowego,
- 1 olejek migdałowy
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Masa:
- 0,5 l mleka,
- 4 łyżki kaszy manny,
- 20 dag margaryny,
- 15 dag cukru pudru,
- olejek migdałowy
Polewa:
- 1/3 kostki margaryny,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 3 łyżki wody
Przygotowanie:
Margarynę i miód rozpuścić, wlać do mąki, dodać ubite z cukrem jaja, sodę i cukier waniliowy. Wyrobić, podzielić ciasto na trzy części, z których upiec placki.
Ugotować kaszę mannę na mleku. Utrzeć margarynę z cukrem. Kaszę połączyć z masą i olejkiem migdałowym. Przełożyć nią placki.
Rozpuścić margarynę, dodać cukier, kakao i wodę. Polewą polać miodownik.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?