Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Miodowiec z polewą kakaową [PRZEPIS]

Karolina Sternal
Miodowiec
Miodowiec Karolina Sternal
Tego placka w Turwi pieką również panowie. Miodowiec!

Miodowiec: czy to trudne?

Składniki:
Ciasto:

  • 0,5 kg mąki,
  • 10 dag margaryny,
  • 2 jaja,
  • 15 dag cukru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1 paczka cukru waniliowego,
  • 1 olejek migdałowy

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Masa:

  • 0,5 l mleka,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 20 dag margaryny,
  • 15 dag cukru pudru,
  • olejek migdałowy

Polewa:

  • 1/3 kostki margaryny,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3 łyżki wody

Przygotowanie:
Margarynę i miód rozpuścić, wlać do mąki, dodać ubite z cukrem jaja, sodę i cukier waniliowy. Wyrobić, podzielić ciasto na trzy części, z których upiec placki.

Ugotować kaszę mannę na mleku. Utrzeć margarynę z cukrem. Kaszę połączyć z masą i olejkiem migdałowym. Przełożyć nią placki.

Rozpuścić margarynę, dodać cukier, kakao i wodę. Polewą polać miodownik.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski