Muffinki z serem [PRZEPIS]
Składniki na około 10 sztuk:
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
- 75 ml oleju
- 220 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- pół łyżeczki soli
- pieprz, papryka ostra lub chilli
- świeże lub suszone zioła, np. natka pietruszki i zioła prowansalskie
Dodatkowo:
- 30 g sera żółtego na wierzch muffinek
- papryka w proszku do posypania
Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Następnie dodajemy jogurt, olej, roztrzepane jajka, starty na tarce ser żółty i ulubione zioła. Całość mieszamy mikserem do momentu uzyskania jednolitej masy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem prawie do pełnej wysokości papilotek. Wierzch posypiamy startym żółtym serem i papryką.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni i piec muffinki przez około 20 - 25 minut (można sprawdzić patyczkiem, czy są już gotowe). Wyjąć, wystudzić na kratce.
Aby muffiny następnego dnia były smaczne i świeże wystarczy umieścić je w szczelnie zamkniętym pojemniku lub przykryć lnianą ściereczką. Nie chowamy ich do lodówki, tylko pozostawiamy w temperaturze pokojowej.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?