Składniki:
- 300 g śmietany kremówki
- 200 g czekolady gorzkiej lub innej (2 tabliczki)
- 2 żółtka
- 5-6 łyżeczek cukru
- dżem wiśniowy
- kostka białej czekolady do dekoracji
Sposób przygotowania:
Czekoladę przekładam do miski a miskę stawiam nad garnkiem z gotującą się wodą i zostawiam by czekolada się roztopiła. W tym czasie mieszam żółtka z cukrem na kogel. Śmietanę ubijam na prawie sztywno, dodaję kogel na niskich obrotach. A także czekoladę roztopioną i lekko przestudzoną. Mieszam delikatnie i chowam na godzinę do lodówki. Podaję z dżemem i wiórkami z białej czekolady (do zrobienia za pomocą noża do serów).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?