Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Na Świętego Marcina na obiad najlepsza jest gęsina

Elżbieta Podolska
Na Świętego Marcina na obiad najlepsza jest gęsina
Na Świętego Marcina na obiad najlepsza jest gęsina 123rf
Wielkopolska jest potęgą, jeżeli chodzi o hodowlę gęsi, ale prawie cała produkcja wysyłana jest zagranicę

Gęsina ma tylu samo przeciwników, co zwolenników. Pierwsi twierdzą, że to ciężkostrawne mięso, zawierające mnóstwo cholesterolu, a drudzy wręcz przeciwnie. Według nich nie ma zdrowszego chudszego i smakowitszego mięsa.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Właśnie zbliża się znakomita okazja, by skosztować gęsiny. Święto Niepodległości, 11 listopada powróciło z wielkim zadęciem, ale bez tradycji kulinarnych. No, w Poznaniu jada się rogale, ale zapomnieliśmy, że w tym dniu swoje życie oddawały masowo gęsi, by trafić na stół jako przysmak, ale także i pogodowa wróżba.

- Gęsich rarytasów jest wiele, od półgęska zwanego też pierśnikiem, czyli wędzonej piersi ze skórą, przez gęsi pipek, pochodzącą z żydowskiej kuchni faszerowaną skórę z szyjki, po pieczoną z jabłkami podobnie jak kaczkę - mówi Marek Gąsiorowski, prezes Slow Food Convivium Wielkopolska. -
Osobiście bardzo lubię kaszubskie danie zwane oboną lub okrasą.

Do przygotowania tego dania wykorzystuje się mięso, także z kością, które sieka się w specjalnej drewnianej skrzynce zwanej albratem lub skrzynówkiem. Posiekaną gęsinę umieszcza się warstwowo w kamionce, ubija, a kolejne warstwy przesypuje się solą. Dzisiaj częściej sieka się bez kości i podaje jak tatara.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski