Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Norweska paella sardynkowa

Katarzyna Sklepik
Norweska paella sardynkowa
Norweska paella sardynkowa King Oscar
Paella to hiszpańska potrawa hiszpańska, oparta głównie na ryżu z dodatkiem szafranu, podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni z dwoma uchwytami (paellera lub paella – stąd nazwa). W zależności od odmiany, do paelli dodajemy na przykład: owoce morza, mięso królika, drób i różne warzywa. Dziś przepis na norweską paellę sardynkowa.

Składniki:

  • 2 puszki sardynek
  • 2 grillowane piersi kurczaka pocięte w kostkę
  • 300 g usmażonych krewetek
  • 2 cebule, pocięte w kostkę
  • 50 ml ryżu
  • 100 ml wody
  • 2 kostki bulionowe
  • 1 gram kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 ml zielonego groszku
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki masła

Przygotowanie:
Gotuj ryż z wodą, kostkami bulionowymi, kurkumą i solą przez około 25 minut.
Delikatnie przesmaż krewetki i cebulę.
W naczyniu żaroodpornym wymieszaj sardynki, kurczaka, krewetki i cebulę, zielony groszek i ryż. Dodaj oliwę z oliwek i masło. Piecz w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 220 stopni. Podawaj na gorąco.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski